Boardgamiac

Mission: red planet (2nd edition)

May 24, 2018 | 6 minuutjes leestijd

Onlangs was ik uitgenodigd om een spel te spelen bij Gert van Spelletjes enzo. Er stond een spel op het programma wat ik nog nooit eerder had gespeeld, namelijk Mission Red planet. Een spel waarbij de spelers proberen om de rode planeet te koloniseren en daardoor zoveel mogelijk punten te verzamelen.

Het was een spel welke ik zeker nog wil spelen, om ook jou hiervoor warm te maken voorzie ik wat tekst en uitleg.

Inhoud van Mission: Red planet

 • het spelbord
 • Maan van Phobos & de lost in space tegel
 • het lanceerplatform
 • 132 astronauten in de verschillende spelerskleuren
 • 11 grondstoffen
 • de rondetracker
 • de puntentokens
 • 20 bestemmingstokens
 • 30 eventkaarten
 • 1 globale missiekaart
 • 36 scheepskaarten
 • 54 karakterkaarten

Zoals je ziet zit er vanalles in de doos. Alles is voorzien van mooi artwork in de steampunk stijl wat me persoonlijk heel erg aanspreekt zoals de vaste lezers waarschijnlijk wel al weten. Dit alles rechtvaardigt de ietwat dure prijs voor een groot deel. De goedkoopste winkel voor dit spel die ik tot nu toe heb gevonden is Queen of games, momenteel staat het spel daar in promotie voor € 48,5.

Doel van het spel

In Mission: Red planet is het de bedoeling zoveel mogelijk punten te scoren door Mars te koloniseren met jouw astronauten. Je doel is ook je tegenstanders hier en daar wat te pesten door hun astronauten te vermoorden en ruimteschepen vroegtijdig te laten vertrekken of bestemmingen te veranderen naar jouw smaak.

Hoe speel je Mission: Red planet

Vooraleer je kan beginnen spelen zal je natuurlijk het spel moeten opstellen. Dat doe je als volgt.

Opzetten van het spel

 1. Plaats het spelbord in het midden van het speelvlak.
 2. Plaats het lanceerplatform daarnaast zodat het toegankelijk is voor iedereen.
 3. Plaats de bestemmingstoken als voorraad zodat deze ook beschikbaar zijn voor alle spelers.
 4. Schud de stapel met scheepskaarten en plaats deze naast het lanceerplatform. Trek nu een aantal scheepskaarten gelijk aan het aantal spelers en plaats deze 1 voor  1 aan een aanmeerplatform van het lanceerstation. Indien je een ruimteschip trekt met een onbekende bestemming dan vervang je dat met een schip met een gekende bestemming. Als er geen schip is getrokken met bestemming Phobos dan plaats je een Phobos bestemmingstoken op het meest rechtse schip.
 5. Elke speler kiest een kleur en neemt de daarbij horende 9 karakterkaarten en de astronauten van zijn kleur.
 6. Op elk schip wordt random een astronaut genomen en op een schip gezet van links naar rechts. Daarna staat op elk schip 1 astronaut.
 7. Nu worden de grondstoffentokens geplaatst, deze worden random geplaats op alle zones van Mars en Phobos met het vraagteken naar boven.
 8. De missiekaarten worden geschud en aan elke speler geef je er 2. De spelers kiest er 1 uit en geeft de andere terug.
 9. De ontdekkingskaarten, actiekaarten en de overige missiekaarten worden in 1 stapel geschud en face-down naast het bord geplaatst.

Nu ben je klaar en je tafel ziet er uit als volgt.

Opstelling Mission Red Planet

Hoe speel ik mijn beurt in Mission: Red planet

Een deel speel je alleen en een deel doe je samen. Aan het begin van elke ronde ga je een karakter kiezen, op elk karakter staat perfect beschreven wat je tijdens jouw beurt moet doen. Let hierbij wel op, als je op de moment van jouw beurt niet meer in de mogelijkheid bent om te doen wat er op jouw kaart staat dan vervalt jouw beurt en heb je pech.

Als iedereen een kaart heeft gekozen kan de countdown beginnen. Het aftellen gebeurt door de startspeler. De startspeler wordt gekozen door diegene die in de vorige ronde het laatste heeft gespeeld. Is het je eerste ronde dan is het de speler wiens astronaut in het meest linkse aanmeerplatform staat.

De startspeler roept: 10, 9, 8, enz… Op het moment dat je jouw nummer hoort ben jij aan de beurt. Zijn er meerdere spelers met hetzelfde nummer begint diegene die kloksgewijs het dichtste bij de startspeler zit en zo gaat het verder tot alle spelers zijn geweest. Daarna wordt er verder afgeteld tot 1. Daarna gaan alle ruimteschepen vertrekken om hun astronauten af te zetten op hun respectievelijke locaties op het spelbord.

Astronauten landen

Wanneer astronauten landen worden ze op hun bestemming op het bord geplaatst. Is het de eerste keer dat een astronaut daar aanwezig is dan word de grondstoffenfiche opengedraaid zodat iedereen kan zien welke punten er verdiend kunnen worden in die regio. Dat is belangrijk voor de tussentijdse scorerondes. Deze zijn op de rondetracker aangeduid met 1, 2 of 3 bolletjes. Alleen op die momenten en op het einde van het spel kunnen punten worden gescoord dus opletten geblazen.

Wist je dat de astronauten ook leuke mini’s zijn? Het geeft toch dat extra beetje cachet aan het spel vind ik.

Leuke mini astronautjes

Punten verdienen

Zoals reeds gezegd kan je alleen op bepaalde momenten punten verdienen. Je kan alleen punten verdienen als je op die momenten een meerderheid aan astronauten hebt in een bepaalde regio. Is er een gelijke stand dan worden de punten verdeeld onder de spelers. Is er een overschot aan punten dan worden die punten in de regio geplaatst. Deze punten worden opgenomen tijdens de volgende productiefase of scoreronde.

Voor meer informatie over wanneer deze scorefases plaatsvinden verwijs ik je graag door naar de officiële spelregels.

Je missie geeft je ook punten welke op het einde van het spel worden geïnd. Daarnaast is er ook nog een algemene missie. Deze is bekend voor iedereen maar wel enkel en alleen door 1 persoon te scoren!

Een ronde spelen

Elke ronde verloopt in een aantal spelfases. Deze zijn:

 1. Kiezen van een karakterkaart
 2. Uitvoeren van de effecten van het gekozen karakter
 3. Landen van gelanceerde schepen
 4. Trekken van nieuwe scheepskaarten om de lanceerplatforms aan te vullen
 5. Nieuwe startspeler aanduiden
 6. De rondemarker verder zetten

Elk van bovenstaande spelfases kunnen ook verder uitgelegd worden maar het is niet mijn bedoeling om de volledige spelregels hier neer te pennen dus daarvoor verwijs ik je ook graag door naar de officiële spelregels die ik ga linken op het einde van deze blog.

Als je een aantal rondes hebt gespeeld dan ga je een lekker gezellig en gevulde rode planeet hebben liggen. Iets zoals op deze afbeelding.

Mission Red Planet

Lees je er graag de officiële spelregels van Mission red planet eens op na? Download ze van de Fantasy Flight website.

Mijn gedacht!

Ik vond het een zeer leuk spel om te spelen. De kwaliteit van het spel is goed en het feit dat je met de kleine astronautjes aan de slag kan maakt het allemaal wat toffer om te zien staan. Verrassend voor mij was dat dit spel gemaakt was door Bruno Cathalla, de meneer achter King & Queen Domino.

Het spel speelt heel vlot en het concept is ook origineel. Groot pluspunt voor mij maar voor bepaalde anderen een groot minpunt, er is wel degelijk een pestfactor aanwezig.

Ik zou iedereen aanraden van indien je de kans hebt dit spelletje eens te spelen. Je zal er volgens mij geen spijt van krijgen!

Groetjes John